Chrupiące schabowe

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób

Schabowe to sztandarowe danie w moim rodzinnym domu. Tradycyjnie zestawia się z cytryną, ale każdy ma swoje ulubione połączenie np. z kapustą, kwaskowatymi sałatkami albo warzywami gotowanymi na parze.

  • 60 min
  • Dla 9 osób

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    4 jajka
    bułka tarta
    mąka krupczatka
    sól , pieprz, ziarna kolendry
    smalec z gęsi 250 ml
    2 ząbki czosnku, świeże chili, plasterek imbiru, 2 świeże listki laurowe
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schabowy

Chrupiące schabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schabowy 1. Mięso kroimy na plastry (9 kotletów), delikatnie rozbijamy, w grubszym woreczku (przekładamytylko woreczek na drugą stronę).
    W każdy rozbity kotlet wcieramy z obu stron sól, świeżo mielony pieprz z kolendrą.
  • schabowy 2. Na patelni rozpuszczamy smalec z gęsi razem z ząbkami czosnku, imbirem, chili i listkami laurowymi - by oddały aromat.
  • schabowy 3. Przyprawione kotlety panierujemy w mące- następnie zanużamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron.
  • kotlet 4. Gorące kotlety podajemy z ulubionymi warzywami, ja przygotowałam w parowarze niebieskie ziemniaki w mundurkach i kalafiora romanesco.
  • schabowy z sałatkami 5. dla osób, które nie uwielbiają ziemiaków, proponuję schabowogo w towarzystwie kwaskowych sałatek z cebuli lub żółtego buraka

Porady

Smalcu gęsiego było sporo, ale dzięki temu kotlet smażył się a nie dusił - był chrupiący, nie przesiąknięty tłuszczem. Użyłam grubszych woreczków spożywczych, których używa się do mrożenia żywności i pakowania próżniowego, to znacznie ułatwia proces rozbijania i nie jest męczące jak w przypadku folii

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować