Chrupiące placuszki z sosem pieczarkowo-porowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Mega chrupiące placuszki z tartych ziemniaków. Do tego sos z kawałkami pieczarek i porem , wszystko w sosie śmietanowym. Smaczny obiad dla całej rodziny .

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

    2 jajka

    sól

    pieprz

    1 cebula

    4 zabki czosnku

    olej do smażenia

    sos

    30 dag pieczarek

    1 por

    śmietana 30 % 1 szklanka

    sól

    pieprz

Chrupiące placuszki z sosem pieczarkowo-porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Cebulę i czosnek ścieramy na mniejszych oczkach. Dodajemy sól, 2 jajka i 1 łyżkę mąki. Mieszamy ciasto i smażymy małe placuszki.
    Pieczarki kroimy na pół , pora kroimy w plasterki, podsmażamy warzywa na maśle. Solimy do smaku.
  • 2. Zalewamy śmietaną 30 % , doprawiamy pieprzem. Gotujemy redukując sos. Kiedy zgęstnieje jest gotowy. Placuszki podajemy z sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy