Chrupiące placki ziemniaczane z sosem gulaszowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.placki ziemniaczane smażone na smalcu są bardziej chrupiące od smażonych na oleju = w rozdrabniaczu dobrze zmiksować kawałki obranych ziemniaków i cebuli, czosnku, przelać do miski, dodać jajka, mąkę, pieprz zmielony, kucharka
2.wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut
3.na gorący smalec kłaść porcje ziemniaków i smazyć rumiane placki z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy
4.SOS GULASZOWY: pierś kurczaka pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną 1 cebulę, 1 marchew startą, 2 papryki, zmiksowane pomidory 6 sztuk lub sok pomidorowy 1 litr, szklankę wody, 1 łyżeczke kucharka, kostkę rosołową, gotować z 20 minut, placki podawać z sosem i śmietaną
Komentarze