Chrupiące placki ziemniaczane z sosem gulaszowym

0 (0 ocen)

placki są chrupiące i z sosem smakują pysznie............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • ziemniaki 1 kg, cebula 1 sztuka, czosnek 2 zabki, jajka 2 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 3/4 szklanki, smalec - ile potrzeba, sos - w opisie/gulaszowy, śmietana gęsta - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane Sosy

Chrupiące placki ziemniaczane z sosem gulaszowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. placki ziemniaczane smażone na smalcu są bardziej chrupiące od smażonych na oleju = w rozdrabniaczu dobrze zmiksować kawałki obranych ziemniaków i cebuli, czosnku, przelać do miski, dodać jajka, mąkę, pieprz zmielony, kucharka
  • etap 2. wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut
  • etap 3. na gorący smalec kłaść porcje ziemniaków i smazyć rumiane placki z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy
  • etap 4. SOS GULASZOWY: pierś kurczaka pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną 1 cebulę, 1 marchew startą, 2 papryki, zmiksowane pomidory 6 sztuk lub sok pomidorowy 1 litr, szklankę wody, 1 łyżeczke kucharka, kostkę rosołową, gotować z 20 minut, placki podawać z sosem i śmietaną
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować