chrupiące placki ziemniaczane z koperkiem i mozzarellą

0 (0 ocen)

placki są smaczne, syte, chrupiące nawet jak poleżą i zjada się zimne............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • ziemniaki 1 kg, jajka 2 sztuki "L", mąka tortowa 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, koperek 1 pęczek, mozzarella 15 dag/starta, cebula 1 sztuka, smalec - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane z koperkiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i w rozdrabniaczu dokładnie zmiksować na papkę, wyłożyć na sitko siateczka z drobnymi oczkami
  • etap 2. jak woda z ziemniakówk zleci do pojemnika to delikatnie ją wylać i zostawić tylko mączkę ziemniaczaną, wsypać z sitka ziemniaki
  • etap 3. dodać posiekany drobno lub rozdrobniony w rozdrabniaczu umyty koperek, jajka, kucharka, pieprz, wsypac mąkę i pokrojoną w kosteczkę cebulę nie dużą, wsypać startą mozzarellę, wszystko dokładnie wymieszać
  • etap 4. porcję smalcu dać na patelnię i mocno rozgrzać, nakładać porcje ziemniaków i formować łyzką nie za grube placki, smażyć na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy

Porady

placki smażone na smalcu są chrupiące, na oleju są miękkie, od teraz tylko na smalcu będę smażyć placki różne

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować