Chrupiące placki ziemniaczane z koperkiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i w rozdrabniaczu dokładnie zmiksować na papkę, wyłożyć na sitko siateczka z drobnymi oczkami
2.jak woda z ziemniakówk zleci do pojemnika to delikatnie ją wylać i zostawić tylko mączkę ziemniaczaną, wsypać z sitka ziemniaki
3.dodać posiekany drobno lub rozdrobniony w rozdrabniaczu umyty koperek, jajka, kucharka, pieprz, wsypac mąkę i pokrojoną w kosteczkę cebulę nie dużą, wsypać startą mozzarellę, wszystko dokładnie wymieszać
4.porcję smalcu dać na patelnię i mocno rozgrzać, nakładać porcje ziemniaków i formować łyzką nie za grube placki, smażyć na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy
Porady
placki smażone na smalcu są chrupiące, na oleju są miękkie, od teraz tylko na smalcu będę smażyć placki różne
Komentarze