Chrupiące placki ziemniaczane z cukinią

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszne, chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii. Podane z jogurtem naturalnym i natką pietruszki.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki 700 gram
    cukinia 1 szt
    cebula 1 szt
    mąka ziemniaczana 1 łyżka
    chili pieprz cayenne 1/4 łyżeczki
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
    natka pietruszki
    jogurt naturalny 180 gram
    jajko 1 szt
    papryka słodka mielona 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Cukinię dokładnie umyć i również zetrzeć na tarce jarzynowej. Wymieszać i odcisnąć dokładnie cały płyn.
    Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić. Dodać do reszty składników.
    Dodać jajko, przyprawić do smaku pieprzem, solą oraz pieprzem cayenne. Wymieszać.
    Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i znów wymieszać.
    Kłaść placki na mocno rozgrzany olej i smażyć na rumiano z obu stron. Zdjąć na ręcznik papierowy. Podawać z jogurtem naturalnym, posypane papryką słodką oraz posiekaną natką pietruszki.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować