Chrupiące placki ziemniaczane

5 (142 ocen)

Uwielbiam placki ziemniaczane polane śmietaną i posypane cukrem

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
    1 cebula
    sól i pieprz
    jajko
    2 łyżki mąki
    1 ząbek czosnku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Placki

Chrupiące placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać,opłukać,zetrzeć na tarce o drobnych otworach.
  • 2. Cebulę obrać,zetrzeć do ziemniaków na tarce.. Następnie czosnek obrać,przecisnąć przez praskę.
  • 3. Do masy ziemniaczanej wbić jajko,dodać mąkę,sól i pieprz,dobrze wymieszać. Jeśli masa ziemniaczana byłaby za rzadka,dodać jeszcze mąki.
  • 4. Tłuszcz wlać na patelnię dobrze rozgrzać. Kłaść na patelnię łyżką porcje masy ziemniaczanej,smażyć na złoty kolor z obu stron. Placki można podawać ze śmietaną i cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować