chrupiące placki z zielonych ogórków

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób

W tym roku sezon u nas prawdziwie ogórkowy ;-) Najwięcej ogórków zakisiłam - w całości i jako gotowy przecier na zupę. Z ogórków, które zostały po przygotowaniu przetworów ugotowałam znakomitą kremową zupę, a dziś (z powodzeniem) wypróbowałam przepis na chrupiące placki. Jeśli lubicie placki z warzyw - spróbujcie koniecznie.

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1 kg ogórków
    1 łyżeczka soli
    2 jajka
    1 szklanka mąki
    2 ząbki czosnku
    pieprz

Chrupiące placki z zielonych ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte ogórki starłam na tarce o grubych oczkach. Posoliłam i odstawiłam na sitku na 15 - 20 minut. Odcisnęłam sok, a do masy dodałam jajka i mąkę. Dokładnie wymieszałam, dodałam drobno posiekany czosnek, doprawiłam solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam po łyżce masy. Smażyłam 2-3 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Jadłam prosto z patelni - gorące, chrupiące, posypane cukrem, choć podobno z keczupem też smakują nieźle ;-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy