Chrupiące placki z twarożkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Od niedawna jestem żoną i mąż jest ze mnie dumny, gdy gotuję. Wracamy z pracy o różnych porach, więc nasze posiłki są szybkie i smaczne.

Składniki:

  • 1-1,2 kg ziemniaków
    szklanka płatków owsianych
    szklanka łuskanych ziaren słonecznika
    1 jajko
    mała cebula
    ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    olej do smażenia

    Składniki na twarożek:
    50-60 dag białego półtłustego sera
    300-350 ml śmietany 18-proc.
    mała cebula
    sól i pieprz
    kilka piórek szczypiorku do dekoracji

Chrupiące placki z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chrupiące placki z twarożkiem 1. Ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub w robocie kuchennym. Do masy ziemniaczanej wsypujemy płatki owsiane, dodajemy słonecznik, wbijamy jajko i przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy.
  • 2. Olej rozgrzewamy na patelni. Łyżką nabieramy masę ziemniaczaną i smażymy placki z obu stron na rumiano.
  • 3. Ser mieszamy ze śmietaną i drobno pokrojoną cebulą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Placki wykładamy na talerze, na wierzch nakładamy ser, posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Porady

● Do masy ziemniaczanej najlepiej użyć płatków owsianych górskich. ● Do twarożku ze śmietaną możemy (oprócz cebuli) dodać starty na tarce świeży ogórek i roztarty ząbek czosnku, wówczas otrzymamy twarożek przypominający w smaku greckie tzatziki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2009

Komentarze

Podobne przepisy