Jogurtowy sos z pieprzem cytrynowym doskonale sprawdził się jako dodatek do tak chrupiących placków . Szybkie w przygotowaniu danie na obiad , z dostępnych składników .
40 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1 spora kalarepa
2 marchewki
3 ziemniaki
1/2 cebuli
3 łyżki mąki pszennej
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka majonezu
2 łyżki mieszanki ziaren
sól i pieprz do smaku
posiekany szczypiorek do posypania
olej do smażenia
papierowy ręcznik do osączenia
Sos :
200 g. jogurtu greckiego
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
sól do smaku
Chrupiące placki z kalarepy , ziemniaków i marchewki z ziarnami i jogurtowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obieram, myję , osuszam. Cebulę kroje w drobną kostkę , dodaję do niej starte na tarce o dużych oczkach -kalarepę i marchewkę , starte na tarce o małych oczkach ziemniaki , ziarna , mąki , sól , pieprz , majonez , jajka , mieszam do uzyskania jednolitej masy . Na rozgrzanym oleju z masy smażę placki na rumiano z obu stron , osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu .
2.Składniki sosu mieszam . Sos podaję do ciepłych placków , posypanych szczypiorkiem .
Komentarze