chrupiące placki cukiniowo-ziemniaczane z cebulą i czosnkiem

0 (0 ocen)

placki są bardzo chrupiące, syte, aromatyczne i smakują na ciepło i na zimno ze śmietaną, jogurtem lub z czym się lubi, podałam ze śmietaną gęstą 18% posypaną ostrą papryką.............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • ziemniaki 1 kg, cebula 1 duża, cukinia 1 większa, jajka 2 sztuki "L", mąka pszenna 1 szklanka, bułka tarta 2 łyżki, czosnek 1 główka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Chrupiące placki cukiniowo-ziemniaczane z cebulą i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. obrane ziemniaki zetrzeć w robocie na tarczy do ziemniaków najlepiej wprost na sitko z drobną siateczką, zostawić do odcieknięcia soku z ziemniaków, następnie sok z miski zlać i do osadu z mąki ziemniaczanej wsypać starte ziemniaki i startą w robocie cebulę
  • etap 2. cukinię ze skórką zetrzeć na tarce grubsze oczka, posypac solą i zostawić na 30 minut, odcisnąć cukinie z soku i dodać do ziemniaków, wycisnąć w prasce ząbki czosnku, dodać jajka, mąkę, tartą bułkę, pieprz i wszystko dobrze łyżką wymieszać
  • etap 3. na gorącym bardzo oleju smazyć na rumiano nie za grube placki ziemniaczane
  • etap 4. odkładać na ręcznik papierowy do wchłonięcia zbędnego tłuszczu ze smażenia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować