Chrupiące pierogi z grzybami, soczewicą i cieciorką

  • wyświetlono: 1041 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Rozkosznie chrupiące pierogi z grzybowym farszem, a do nich kubek czerwonego barszczu. Nic więcej nie trzeba by cieszyć się tą chwilą niezwykłego smaku.

Kasja1986
  • 120min

Składniki

Na ciasto:
1 kg mąki
15 dag roztopionego masła
ok. półtorej szklanki mleka (zależy od mąki, ile wchłonie płynu)
sól

Farsz:
ok. 1/2 kg grzybów leśnych
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 szklanka cieciorki suchej lub 1 puszka cieciorki w zalewie
2-3 cebule
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz ziołowy
starta gałka muszkatołowa
pół łyżeczki chili
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki masła

Sposób przygotowania przepisu:

Chrupiące pierogi z grzybami, soczewicą i cieciorką

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione masło, mleko i sól. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. Konsystencją powinno przypominać plastelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem, żeby nie obeschło.
  • 2. Farsz:
    Grzyby dusimy na maśle, dodajemy do nich pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dusimy ok. 20-30 min. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie, aż się rozgotuje. Cieciorkę gotujemy do miękkości (cieciorkę przed gotowaniem moczę przez noc). Następnie uduszone grzyby mielemy na maszynce do mięsa, Mielemy również cieciorkę. Przekładamy wszystko do jednej miski i razem mieszamy: grzyby, soczewicę i cieciorkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym, chili, gałką muszkatołową i ziołami prowansalskimi.
  • 3. Z ciasta wykrawamy kawałek. Wałkujemy go cienko. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy szklanką kółka. Kółka nadziewamy farszem i kształtujemy pierogi. Czynność powtarzamy do wykończenia składników.
    Pierogi gotujemy we wrzącej posolonej wodzie z dodatkiem oliwy ok. 5 min. I tak naprawdę już są gotowe ja jednak wolę rumiane i chrupiące dlatego po ugotowaniu wykładam je na blachę skrapiam oliwą i piekę w piekarniku ok. 15-20 min w 180 stopniach C.

Porady

Takie pierogi wyśmienicie smakują z domowym czerwonym barszczem, więc zdradzę wam jak ja gotuję barszczyk, którym najbardziej zachwyca się moja młodsza siostra. Na ok. 1 litr rosołu z domowej kury, daję ok 4 duże pieczone buraki w mundurku. Buraki obieram ścieram na tarce dodaję do rosołu, daję również jedno starte jabłko, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziaren kolorowego pieprzu, sok z połowy cytryny. Podgrzewam ok. 10-15 min uważając by nie doprowadzić do wrzenia. Zazwyczaj odstawiam na kilka godzin by jeszcze naciągnął smakiem. Po czym odcedzam przez sitko by był klarowny. Przed podaniem posypuję ulubionymi świeżymi ziołami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniapierogidania_dla_urodysoczewicagrzybycieciorka

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z cieciorką, szpinakiem, twarogiem i ziemniakami

Dodane przez: agatab

Pierogi z cieciorką, szpinakiem, twarogiem...

Pierogi to jedno z uwielbianych...

Pierogi z kapustą i grzybami

Dodane przez: ewaeu

Pierogi z kapustą i grzybami

Takie pierogi robię na Wigilię....

Pierogi z kapustą i grzybami

Dodane przez: rena123

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z farszem z kiszonej kapusty...

image-079th79

Dodane przez: KuchniaPoli

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Pierogi z kapustą i grzybami idealne...

image-1v47e3h

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Pierogi z soczewicą i kiszoną kapustą

Pyszne pierogi z czerwonej soczewicy...

Pierogi z soczewicą i oscypkiem

Dodane przez: Cukiereczek

Pierogi z soczewicą i oscypkiem

Polecam wszystkim gorąco taką zdrową...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE