Chrupiące pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym

4.97 (202 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min

Ziemniaki są pyszne jako samodzielne danie ale także stanowią świetny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs czy ryb.

  • 25 min

Składniki:

  • Ziemniaki:
    - 1,5 kg średnich ziemniaków (obrać i pokroić w ćwiartki)
    - 6 łyżek oliwy
    - 3 łyżki bułki tartej
    - 2 łyżeczki soli
    - 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
    - 2 duże cebule pokrojone na ćwiartki

    Sos czosnkowy:
    - duży jogurt naturalny
    -4 łyżki majonezu
    - mała kwaśna śmietana
    - 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    -sok z małej cytryny, sól, pieprz szczypta cukru

Wystaw ocenę:

4.97 (202 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos czosnkowy

Chrupiące pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki:
    Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski i dokładnie wymieszać aby całe ziemniaki były obtoczone z bułce z oliwą i przyprawami. Wyłożyć na dużą blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
    Piec ok 75 minut w 175 st. C, od czasu do czasu mieszając aby ziemniaki równomiernie się zrumieniły.

    Sos czosnkowy:
    Wszystkie składniki wymieszać, podawać zimny.

Porady

Sos jest także idealnym dodatkiem do pizzy, zapiekanek a także surówek i sałatek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować