Ziemniaki są pyszne jako samodzielne danie ale także stanowią świetny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs czy ryb.
25 min
Składniki:
Ziemniaki:
- 1,5 kg średnich ziemniaków (obrać i pokroić w ćwiartki)
- 6 łyżek oliwy
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 2 duże cebule pokrojone na ćwiartki
Sos czosnkowy:
- duży jogurt naturalny
-4 łyżki majonezu
- mała kwaśna śmietana
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
-sok z małej cytryny, sól, pieprz szczypta cukru
Chrupiące pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki:
Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski i dokładnie wymieszać aby całe ziemniaki były obtoczone z bułce z oliwą i przyprawami. Wyłożyć na dużą blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
Piec ok 75 minut w 175 st. C, od czasu do czasu mieszając aby ziemniaki równomiernie się zrumieniły.
Sos czosnkowy:
Wszystkie składniki wymieszać, podawać zimny.
Porady
Sos jest także idealnym dodatkiem do pizzy, zapiekanek a także surówek i sałatek.
Komentarze