Placuchy z Pstrąga w płatkach owsianych z aromatycznym sosem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Pstrąg w oryginalnej odsłonie z dodatkiem sosu z suszonych pomidorów

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 250 g pstrąg świeży
    35 g kasza jaglana lub inna
    1 szt. jajko surowe
    0,5 szt. cebula czerwona mała
    3 szt. czosnek ząbki
    6 szt. pomidory suszone
    10 szt. kapary
    1 szt. cebula dymka
    1 szczypta tymianek
    1,5 łyżeczka sól morska
    80 ml śmietanka 30%
    1 szczypta pieprz biały
    1 łyżka szczypiorek
    2 szt. papryczki chilli lub piri piri
    10 szt. orzechy włoskie
    25 g mąka orkiszowa
    0,5 łyżka skórka z cytryny
    0,5 szklanka płatki owsiane
    2 łyżka olej z suszonych pomidorów
    1 szczypta pieprz cayenne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Placki

Placuchy z pstrąga w płatkach owsianych z aromatycznym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotuję według zalecenia na opakowaniu.Mięso ryby oczyszczam z ości i skóry,mielę za pomocą malaksera,dodaję ugotowaną kaszę i razem wszystko dokładnie mieszam.Dodaję pokrojoną w drobną kosteczkę czerwoną cebulkę,jeden ząbek rozgnieciony czosnku,łyżeczkę soli,szczyptę pieprzu białego oraz skórkę z cytryny świeżo startą.Wbijam jajko.Dodaję mąkę orkiszową i wszystko mieszam raz jeszcze,Formuję placuszki.Płatki owsiane wysypuję na talerzyk i obtaczam nimi placki.Piekarnik nastawiam na 200 stopni pieczenie góra i dół.Do rozgrzanego piekarnika na blachę pokrytą papierem do pieczenia kolejno wykładam placki.Piekę do zarumienienia ( ok. 10-15min). Sos: na patelnię wlewam olej z suszonych pomidorów ze słoiczka,Wrzucam pokrojoną w drobną kostkę dymkę i dwa ząbki czosnku.Delikatnie zarumieniam,następnie wrzucam posiekane drobno pomidory suszone i kapary.Zalewam śmietanką.Czekam do zagotowania się sosu.Wrzucam orzechy włoskie.Doprawiam szczyptą soli,tymianku oraz pieprzu cayenne.Redukuję sos.Gdy jest już wystarczająco gęsty zdejmuję z ognia.Wykładam kolejno: świeżo upieczone,chrupiące placki z pstrąga,na wierzch po łyżeczce sosu i dekoruję świeżo posiekanym szczypiorkiem oraz papryczkami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapary Pstrąg Ryby Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować