Placuchy z pstrąga w płatkach owsianych z aromatycznym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotuję według zalecenia na opakowaniu.Mięso ryby oczyszczam z ości i skóry,mielę za pomocą malaksera,dodaję ugotowaną kaszę i razem wszystko dokładnie mieszam.Dodaję pokrojoną w drobną kosteczkę czerwoną cebulkę,jeden ząbek rozgnieciony czosnku,łyżeczkę soli,szczyptę pieprzu białego oraz skórkę z cytryny świeżo startą.Wbijam jajko.Dodaję mąkę orkiszową i wszystko mieszam raz jeszcze,Formuję placuszki.Płatki owsiane wysypuję na talerzyk i obtaczam nimi placki.Piekarnik nastawiam na 200 stopni pieczenie góra i dół.Do rozgrzanego piekarnika na blachę pokrytą papierem do pieczenia kolejno wykładam placki.Piekę do zarumienienia ( ok. 10-15min). Sos: na patelnię wlewam olej z suszonych pomidorów ze słoiczka,Wrzucam pokrojoną w drobną kostkę dymkę i dwa ząbki czosnku.Delikatnie zarumieniam,następnie wrzucam posiekane drobno pomidory suszone i kapary.Zalewam śmietanką.Czekam do zagotowania się sosu.Wrzucam orzechy włoskie.Doprawiam szczyptą soli,tymianku oraz pieprzu cayenne.Redukuję sos.Gdy jest już wystarczająco gęsty zdejmuję z ognia.Wykładam kolejno: świeżo upieczone,chrupiące placki z pstrąga,na wierzch po łyżeczce sosu i dekoruję świeżo posiekanym szczypiorkiem oraz papryczkami
Komentarze