Chrupiące paluszki z indyka

4.5 (167 ocen)

Chrupiące, delikatne paluszki dla dzieci i nie tylko. Idealne zarówno na obiad jak i kolacje.

Składniki:

  • ok. 30-40 dag mięsa mielonego indyczego,
    ok. 20-30 dag płatków owsianych,
    3 łyżki mąki razowej pszennej,
    2-3 jajka,
    marchewka,
    kawałek selera,
    mała cebulka,
    łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
    olej (1 łyżka do masy i trochę do smażenia),
    sól do smaku,
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Chrupiące paluszki z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulkę posiekać i podsmażyć.
    Do miski dać mięso, płatki, mąkę, marchewkę, seler ,cebulkę, jajka, natkę pietruszki, łyżkę oleju i odrobinę soli. Wszystko wyrobić, uformować paluszki . Usmażyć na oleju.

Porady

Paluszki można również z fileta z kurczaka czy cielęciny. Do środka można także dodać gotowanego brokuła, duszonego szpinaku czy trochę pokrojonej i odciśniętej kiszonej kapusty, doda ona wyrazistszego smaku :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować