Chrupiące, delikatne paluszki dla dzieci i nie tylko. Idealne zarówno na obiad jak i kolacje.
Składniki:
ok. 30-40 dag mięsa mielonego indyczego,
ok. 20-30 dag płatków owsianych,
3 łyżki mąki razowej pszennej,
2-3 jajka,
marchewka,
kawałek selera,
mała cebulka,
łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
olej (1 łyżka do masy i trochę do smażenia),
sól do smaku,
Chrupiące paluszki z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulkę posiekać i podsmażyć.
Do miski dać mięso, płatki, mąkę, marchewkę, seler ,cebulkę, jajka, natkę pietruszki, łyżkę oleju i odrobinę soli. Wszystko wyrobić, uformować paluszki . Usmażyć na oleju.
Porady
Paluszki można również z fileta z kurczaka czy cielęciny. Do środka można także dodać gotowanego brokuła, duszonego szpinaku czy trochę pokrojonej i odciśniętej kiszonej kapusty, doda ona wyrazistszego smaku :)
Komentarze