Chrupiące paluszki z czosnkiem niedźwiedzim

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jeśli lubicie słone przekąski to te paluszki na pewno przypadną wam do gustu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    250 g białego tłustego sera
    250 g masła
    250 g mąki krupczatki
    pół łyżeczki soli

    dodatki:
    pęczek czosnku niedźwiedziego

    do wykończenia:
    rozmącone jajko
    sól morska
    pieprz kolorowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski Paluszki

Chrupiące paluszki z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Składniki na ciasto najlepiej wyrobić na gładkie ciasto za pomocą robota kuchennego.
    Ciasto kształtujemy w kulę, a następnie spłaszczamy. Owijamy w folię spożywczą i schładzamy przez noc w lodówce.

    Ciasto dzielimy na części. Każdą część wałkujemy na cienki placek. Środek posypujemy posiekanym czosnkiem niedźwiedzim. Ciasto zawijamy w kopertę i ponownie wałkujemy.

    Kroimy w cienkie paski, które skręcamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy solą oraz pieprzem. Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut, aż się zrumienią.

    Paluszki studzimy na kratce.

    Te paluszki są wspaniałą przekąską, ale również idealnym dodatkiem do czystych zup np. pomidorowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować