Chrupiące paluszki z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto najlepiej wyrobić na gładkie ciasto za pomocą robota kuchennego.
Ciasto kształtujemy w kulę, a następnie spłaszczamy. Owijamy w folię spożywczą i schładzamy przez noc w lodówce.
Ciasto dzielimy na części. Każdą część wałkujemy na cienki placek. Środek posypujemy posiekanym czosnkiem niedźwiedzim. Ciasto zawijamy w kopertę i ponownie wałkujemy.
Kroimy w cienkie paski, które skręcamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy solą oraz pieprzem. Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut, aż się zrumienią.
Paluszki studzimy na kratce.
Te paluszki są wspaniałą przekąską, ale również idealnym dodatkiem do czystych zup np. pomidorowej.
Komentarze