Chrupiące kurczaczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepis zmodyfikowaliśmy razem z narzeczonym, tak aby kurczak smakował rodem z KFC. Warto zgrzeszyć dla tego dania.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ok 1 kg udek z kurczaka

    Ciasto naleśnikowe:
    jajko
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 szklanka mąki
    ok 1 szklanka mleka
    sol
    pieprz
    chilli
    curry
    ulubione zioła (tymianek, bazylia, oregano)

    oraz
    przyprawa uniwersalna
    ulubione chipsy
    ok 0,5 litra oleju

Chrupiące kurczaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka obgotowujemy przez ok 20 minut w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej i odkładamy do wystudzenia. Rozcinamy tak, abyśmy mieli osobno palki i osobno podudzie.
  • 2. Przygotowujemy bardzo gęste ciasto naleśnikowe z dodatkiem ulubionych przypraw. Najistotniejsze jest chilli i curry, dodajemy również bazylie, oregano, przyprawę do kurczaka tymianek i czosnek granulowany.
  • 3. Kiedy mięso ostygnie maczamy je w gęstym cieście naleśnikowym po czym obtaczamy w rozgniecionych chipsach i smażymy na złoto na głębokim dobrze rozgrzanym oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym i gotowe.

Porady

Kiedy przygotowujemy ciasto naleśnikowe, mleko najlepiej dolewać stopniowo, ponieważ musi być ono naprawdę bardzo geste, aby dobrze przykleiły nam się wszystkie chipsy. Kurczaka możemy podawać z ulubiona sałatką i chociażby frytkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy