Chrupiące kukurydze z polenty

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszne chrupiące paluszki z polenty w kształcie złocistej kukurydzy to idealny dodatek do chili con carne, steku lub sosu mięsnego.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • pół szklanki drobnej kaszki kukurydzianej
    2 szklanki wody
    pół łyżeczki soli morskiej
    1 łyżka masła
    20 g parmezanu
    pół łyżeczki chili, pół łyżeczki suszonego czosnku, łyżeczka suszonej pietruszki

    masło do wysmarowania foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Polenta

Chrupiące kukurydze z polenty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na wrzącą wodę stopniowo wsypujemy kaszkę ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając, około 20 minut (zależy od kaszki, należy zwrócić uwagę na wskazówki od producenta). Do kaszki dodajemy masło, ser i przyprawy mieszamy do ich połączenia.


    Do wysmarowanych foremek wlewamy gorącą polentę. Odstawiamy do wystudzenia i zastygnięcia.

    Dobrze zastygnięte kukurydze pieczemy przez 20-25 minut w 200-220 stopniach C, aż się ładnie zrumienią, z wierzchu będą chrupiące, a środek zostanie miękki.

    Kukurydze podajemy z ulubionym dipem lub jako dodatek do dania głównego.

Porady

Kukurydze najlepiej zrobić dzień wcześniej, by dobrze zastygły w lodówce, wtedy uzyskamy najlepszy efekt.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować