CHRUPIĄCE KOTLETY RYŻOWE

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dziś mam dla Was kolejny przepis zainspirowany poniekąd kuchnią chińską i tajską.Ostre ( baaa! bardzo ostre! ) smaki połączone z delikatną słodyczą, to coś za czym totalnie przepadam!Kotleciki zrobiłam z ugotowanego al dente ryżu jaśminowego z dodatkiem aromatycznych przypraw.

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * ryż jaśminowy – 150g

    * maka pszenna – 3 łyżki

    * czerwona papryka – 1 szt

    * duże jajko – 1 szt

    * woda – 125 ml

    * sezam biały – 3 łyżki

    * czosnek – 1 ząbek

    * sól, pieprz, sos sojowy – do smaku

    * dymka / szczypiorek – 3 1 pęczek

    * olej do smażenia

Chrupiące kotlety ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Ryż gotujemy al dente, studzimy.

    Mąkę przesiewamy do miski z solą i pieprzem, wbijamy jajko ,wlewamy połowę wody i dokładnie mieszamy.

    Dodajemy łyzkę sosu sojowego i resztę wody.

    Wsypujemy ryż, sezam, posiekany czosnek, pokrojoną paprykę i szczypiorek – wszystko razem dokładnie mieszamy.

    Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy niewielkie placuszki po ok. 3 minuty z każdej strony.

    Odsączamy na papierowym ręczniku.

    Podajemy gorace np. ze słodkim sosem chili.

    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy