CHRUPIĄCE KOTLECIKI Z CUKINII I ZIEMNIAKÓW

4.5 (171 ocen)

  • 35 min

Robi się je szybko, są bardzo chrupiące, smaczne i zdrowe.

  • 35 min

Składniki:

  • • 3 ziemniaki
    • 1 cukinia
    • 2 marchewki
    • 1 cebula
    • 2 jajka
    • ok. 6 łyżek mąki
    • ½ pęczka natki
    • Po 3 łyżki ziaren słonecznika i dyni
    • Olej do smażenia, sól, pieprz, curry
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Chrupiące kotleciki z cukinii i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obierz, opłucz starannie, osusz, a następnie zetrzyj na tarce o większych otworach. Umieść w misce i odstaw.
  • 2. Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o dużych otworach. Marchewki obierz, opłucz, osusz i zetrzyj na tarce o dużych otworach. Cebulę obierz i posiekaj.
  • 3. Z masy ziemniaczanej odlej wydzielający się sok. Dodaj startą cukinię, marchewkę i cebulę.
  • 4. Do warzyw wbij jajka, starannie wymieszaj i dosyp mąkę, tak by powstała dość zwarta masa. Na koniec dodaj posiekana natkę pietruszki i ziarna słonecznika i dyni. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz curry.
  • 5. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcję masy i smaż z obu stron na rumiano. Kotlety z cukinii najlepiej smakują z sałatką z pomidorów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować