Chrupiące kotleciki z cukinii i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obierz, opłucz starannie, osusz, a następnie zetrzyj na tarce o większych otworach. Umieść w misce i odstaw.
2.Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o dużych otworach. Marchewki obierz, opłucz, osusz i zetrzyj na tarce o dużych otworach. Cebulę obierz i posiekaj.
3.Z masy ziemniaczanej odlej wydzielający się sok. Dodaj startą cukinię, marchewkę i cebulę.
4.Do warzyw wbij jajka, starannie wymieszaj i dosyp mąkę, tak by powstała dość zwarta masa. Na koniec dodaj posiekana natkę pietruszki i ziarna słonecznika i dyni. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz curry.
5.Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcję masy i smaż z obu stron na rumiano. Kotlety z cukinii najlepiej smakują z sałatką z pomidorów.
Komentarze