chrupiące gwiazdeczki

0 (0 ocen)

to jeszcze z czasów mojego dzieciństwa kiedy robiło się 90% słodkości w domu. bardzo łatwe do wykonania, smaczne, chrupiąca słodycz, do kawy i na piknik, po prostu coś innego :))) polecam

Składniki:

  • ciasto:
    1 jajko
    1,5 szkl mąki tortowej
    3/4szkl mleka
    0,5 szkl jogurtu naturalnego
    cukier waniliowy
    szczypta soli

    dodatkowo:
    olej do głębokiego smażenia
    cukier puder do posypania lub konfitura z płatków róży
    ręczniki papierowe do odsączania nadmiaru tłuszczu

Chrupiące gwiazdeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ze składników na ciasto zmiksować ciasto podobne jak na naleśniki ale powinno być nieco gęstsze.

    olej dobrze rozgrzać.

    przygotować talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

    widoczną na zdjęciu formę zanurzać w cieście do 3/4 wysokości ścianki i zanurzać w rozgrzanym oleju (ale nie stawiać tylko trzymać na powierzchni) i po sekundzie ciasto powinno odkleić się od formy. czynność powtarzać do wykończenia ciasta.
    gwiazdki przekręcać i smażyć na złoty kolor z obu stron.
    wyjmować na ręczniki papierowe. po odsączeniu nadmiaru oleju i przestygnięciu przełożyć na inny talerz i obsypać cukrem pudrem lub podawać z konfiturą albo dodawać do lodów jako dodatek.


    smacznego :)



Porady

w sklepach są różne formy: gwiadki, motylki , kwiatki itp

Komentarze

Podobne przepisy