Chrupiące grzanki ziemniaczane z dipami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyć ,osuszyć i przekroić wzdłuż .Białka roztrzepać z 2 łyżkami oleju. Połówki ziemniaków posolić , zanurzyć w białku i ułożyć na posmarowanej blasze olejem. Po 1\3 ziemniaków posypać sezamem, ziarnami słonecznika, lub orzechami. Piec 40 min w 200 stopniach. Podawać z dipami.
DIP POMIDOROWY Z KURCZAKIEM:
Pierś kurczaka lub indyka pokroić w drobną kostkę ,posolić i usmażyć na oleju. Dodać posiekaną cebulę ,pół szkl. przecieru pomidorowego. Zagotować ,wymieszać z pół puszki kukurydzy, przyprawić ostrą papryką mieloną , solą, pieprzem. Podawać na gorąco.
DIP SEROWY Z SZYNKĄ:
Ogórek i szynkę pokroić w kostkę . Serek homogenizowany przyprawić solą i pieprzem białym, wymieszać z ogórkiem i szynką , posypać posiekanym jajkiem i natką.
DIP JOGURTOWY Z PAPRYKĄ:
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Jogurt wymieszać ze śmietaną , dodać paprykę, cebulę, posiekany szczypiorek i wyciśnięty ząbek czosnku. Przyprawić sokiem z cytryny ,solą i pieprzem
Komentarze