Chrupiące gorfy

4.49 (180 ocen)

  • 50 min

Wyśmienity deser!

  • 50 min

Składniki:

  • 2 jajka
    2 szkl. mleka
    2 szkl. mąki
    6 łyżek oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    Oraz:
    500ml śmietanki 36%
    2 łyżki cukru pudru
    3 nektarynki
    sos czekoladowy
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chrupiące gorfy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli w osobnym naczyniu. Żółtka miksujemy z mlekiem i cukrem. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem, następnie olej. Białka łączymy z masą ostrożnie mieszając. Pieczemy gofry.
    Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Nektarynki myjemy i kroimy w grubszą kostkę.
    Gotowe gofry podajemy z porcją bitej śmietany, polaną sosem czekoladowym i owocami.

Porady

Zamiast nektarynek można użyć innych ulubionych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować