Chrupiące gofry

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przypominają mi smaki dzieciństwa i wakacyjne gofry z festynów.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
    2 szklanki mleka,
    1/3 szklanki oleju,
    3 łyżki cukru,
    2 jajka,
    szczypta soli,
    kilka kropel olejku waniliowego,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    Dodatkowo:
    250ml śmietany 30%,
    3 łyżki cukru pudru,
    mały słoik dżemu truskawkowego.

Chrupiące gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, mleko, żółtka, olej, cukier, proszek do pieczenia, olejek waniliowy i sól zmiksuj. Ubija białka na sztywną pianę i wymieszaj delikatnie z ciastem. Przełóż ciasto do gofrownicy i piec gofry.
  • 2. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem. Polej nią gofry i dodaj pare łyżeczek dżemu.

Porady

Zawsze smaruję gofrownicę masłem. Gofry wychodzą ładnie zarumienione.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy