CHRUPIĄCE GOFRY

  • wyświetlono: 281 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Lekkie, chrupiące gofry sprawdzą się jako przekąska o każdej porze.

_DSC0089
  • 15 porcje
  • 60min

Składniki

CIASTO
- 250 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MUS JABŁKOWY
- 5 jabłek
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

CHRUPIĄCE GOFRY

  • 1. 1. Oddziel żółtko od białka.
    Żółtko wymieszaj z mlekiem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, olej, cukier, sól. Wymieszaj mikserem.
    Osobno ubij białko i delikatnie wymieszaj z ciastem.

    2. Mocno rozgrzej gofrownicę. Nakładaj chochlą porcje ciasta i smaż około 3–4 minut, aż ciasto się przyrumieni.

    3. Jabłka zetrzeć na grubym tarku, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier. Nastawić na małym ogniu i dusić do momentu aż zrobi się mus.
    Ciepły mus podawać z goframi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jabłkagofrymus

Komentarze

Podobne przepisy

gofry na wytrawnie z cukinią

Dodane przez: ewuska2016

Gofry na wytrawnie z cukinią

gofry w wersji wytrawnej , świetnie...

Śniadaniowe gofry jajeczne

Dodane przez: a_sad07

Śniadaniowe gofry jajeczne

Ekspresowa alternatywa dla tradycyjnego...

Gofry z ciecierzycy

Dodane przez: rzelkazag

Gofry z ciecierzycy

Już jeden wystarczy, by solidnie...

Makaronowe gofry z sosem mięsnym

Dodane przez: Agnieszka Rec

Makaronowe gofry z sosem mięsnym

Dla odmiany warto czasem zamiast...

Cynamonowe gofry ze śliwkami

Dodane przez: LenaGotuje

Cynamonowe gofry ze śliwkami

Pachnące jesienią cynamonowe gofry...

Gofry z mozzarellą

Dodane przez: sliwkawegierkablog

Gofry z mozzarellą i salami

Takie wytrawne gofry możesz przyrządzić...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE