CHRUPIĄCE GOFRY

  • wyświetlono: 236 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Lekkie, chrupiące gofry sprawdzą się jako przekąska o każdej porze.

_DSC0089
  • 15 porcje
  • 60min

Składniki

CIASTO
- 250 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MUS JABŁKOWY
- 5 jabłek
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

CHRUPIĄCE GOFRY

  • 1. 1. Oddziel żółtko od białka.
    Żółtko wymieszaj z mlekiem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, olej, cukier, sól. Wymieszaj mikserem.
    Osobno ubij białko i delikatnie wymieszaj z ciastem.

    2. Mocno rozgrzej gofrownicę. Nakładaj chochlą porcje ciasta i smaż około 3–4 minut, aż ciasto się przyrumieni.

    3. Jabłka zetrzeć na grubym tarku, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier. Nastawić na małym ogniu i dusić do momentu aż zrobi się mus.
    Ciepły mus podawać z goframi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jabłkagofrymus

Komentarze

Podobne przepisy

Gofry z ciecierzycy

Dodane przez: rzelkazag

Gofry z ciecierzycy

Już jeden wystarczy, by solidnie...

Gofry cukiniowo-owsiane

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Gofry cukiniowo-owsiane

Zapraszam na słodkie gofry z cukinią....

Gofry z mozzarellą

Dodane przez: sliwkawegierkablog

Gofry z mozzarellą i salami

Takie wytrawne gofry możesz przyrządzić...

Gofry ziemniaczane

Dodane przez: kuchenny świat

Gofry ziemniaczane

Zapraszam na pyszne gofry ziemniaczane....

chrupiąca pizza

Dodane przez: Aga72

Chrupiąca pizza

Z racji tego że dziś jest światowy...

CHRUPIĄCE domowe KARBOWANE FRYTKI

Dodane przez: kiciax1

CHRUPIĄCE domowe KARBOWANE FRYTKI

Wychodzą naprawdę bardzo pyszne,...