chrupiące buły na śniadanie

0 (0 ocen)

pierwszy raz robiłam małe bułeczki ale moim zdaniem nie są tak puszyste w środku jak te duże,a te są idealne.

Składniki:

  • 2 dag drożdży
    70 dag mąki pszennej
    łyżka cukru
    łyżeczka soli
    5 dag masła

Chrupiące buły na śniadanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. w 400ml letniej wody rozpuścić drożdże i cukier. dodać przesiane 30 dag mąki. Zagnieść i odstawić na ok 1godzine.
  • 2. Rozczyn mieszamy z resztą mąki, solą i miękkim masłem. Bardzo mocno zagniatamy żeby ciasto było gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 30 minut.
  • 3. Formujemy z ciasta 7 sporych bułki na blaszce wyłożonej papierem układamy bułki w sporych odstępach. Odstawiamy na ok 20 minut.
  • 4. Pieczemy w 190 stopniach do czasu uzyskania złotego koloru.

Porady

puki zaczniemy je wcinać radze odczekać jeszcze jakieśpół godziny po upieczeniu gdyż mogąnam sie wydać lekko surowate w środku

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy