Chrupiące bułeczki na piwie

0 (0 ocen)

Przepyszne, bardzo chrrrrupiące bułeczki! Użyłam piwa jasnego, myślę, że ciemne będzie bardziej wyczuwalne, następnym razem wypróbuję :)

Składniki:


  • 60 g wody
    12 g drożdży świeżych
    1 płaska łyżeczka cukru
    125 g piwa jasnego
    25 g oleju
    400 g mąki pszennej typ 650
    1 płaska łyżeczka soli
    1 garść sezamu do posypania
    + jajko do posmarowania

Chrupiące bułeczki na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do kubka wlać wodę, dodać cukier i pokruszone drożdże, odstawić na 10 minut. po tym czasie zamieszać.

    Do misy robota wsypać mąkę i sól. Wlać piwo i olej, dodać rozczyn drożdżowy. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

    Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, krótko zagnieść i podzielić na 10 kawałków.

    Z każdego uformować bułeczkę, ułożyć na blasze wyścielonej papierem. Odstawić do podrośnięcia.

    Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
    Piec około 20 minut w 190 stopniach, aż będą rumiane. Wystudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy