Chrupiące bułeczki kukurydziane

4.5 (191 ocen)

  • 2 godz.

Idealna bułki na śniadanie - chrupiące z pyszną wkładką. Polecam :-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 300 gr mąki pszennej
    100 gr mąki orkiszowej
    100 gr mąki kukurydzianej
    7 gr suszonych drożdzy
    1 łyżka soli
    1 łyżeczka cukru
    ½ łyżeczki suszonego czosnku
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    50 gr siemienia lnianego
    50 gr białego sezamu
    3 łyżki otrębów pszennych
    Ok. ½ szkl letniej wody
    Ok. 2/3 szkl letniego mleka
    2 łyżki kukurydzy konserwowej
    100 gr kiełbasy krakowskiej
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Chrupiące bułeczki kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypać wszystkie mąki, dokładnie wymieszać. Dodać ziarna siemienia lnianego, sezamu, otręby pszennej, sól, pieprz, suche drożdże, suszony czosnek oraz wędzoną paprykę i ponownie zamieszać. Na środku zrobić dołek i małym strumieniem wlać letnią wodę i mleko. Dobrze wymieszać. Dodać kukurydzę oraz pokrojoną kiełbasę krakowską i wyrobić gładkie ciasto. Gdy potrzeba dodać jeszcze trochę letniej wody, lub posypać odrobiną mąki pszennej. Zagniecione ciasto odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na ok. 10 części, uformować bułeczki, naciąć nożem na krzyż i ponownie odstawić na 20 minut. Piec w nagrzanym do 200stC do zarumienia – 20 minut.

Porady

Składniki podane na 10 bułeczek. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu - wtedy skórka jest chrupiąca, a środek mięciutki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować