Chrupiące bułeczki

4.5 (184 ocen)

samemu też można upiec pyszne bułeczki

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    5 dag drożdży
    3 łyżki stopionego masła
    2 łyżki oleju
    łyżeczka soli
    1 szkl. ciepłego mleka
    3 łyżki słonecznika
    3 łyżki płatków owsianych
    1łyżeczka cukru

    Na wierzch:
    1 jajko do posmarowania
    słonecznik
    mak
    płatki owsiane

    Z powyższych składników wyszło mi 20 bułeczek
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Chrupiące bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:
    drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, łyżeczką mąki, dodać 2 łyżki ciepłego mleka. Zostawić do wyrośnięcia.
  • 2. W misce wymieszać mąkę, sól, słonecznik, płatki owsiane, dodać masło i olej, zaczyn oraz ciepłe mleko.
  • 3. Z ciasta formować kuleczki, kłaść na blasze wyłożonej pergaminem, lekko przygnieść. Odstawić aby wyrosły.
  • bułeczki 4. Roztrzepać jajko. Smarować bułeczki, posypać makiem, słonecznikiem i płatkami owsianymi.
  • 5. Piec bułeczki w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni od 15 do 20 min.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować