rześka cytrynowa tarta z okrągłymi herbatnikami w czekoladzie deserowej, na spodzie kakaowym z mąki orkiszowej.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru do ciasta + 1 łyżka do masy
1 łyżka kakao
150 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
1 op. śmietan-fix
skórka z całej cytryny
okrągłe herbatniki w czekoladzie deserowej
Chrupiąca tarta cytrynowa z mąki orkiszowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę orkiszową i mieszamy z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło i żółtka. Szybko wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut, aby się schłodziło. Po tym czasie, wałkujemy je i wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty (średnica około 26 cm). Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 180 stopni. Gdy spód ostygnie możemy przygotowywać masę.
2.Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru oraz śmietan-fix i ubijamy mikserem na sztywną masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera na minimalne i dodajemy stopniowo serek mascarpone. Cytrynę dokładnie wyparzamy i ścieramy z niej skórkę. Połowę startej skórki z cytryny dodajemy do masy i mieszamy łyżką. Masę wykładamy równomiernie na spodzie tarty, dekorujemy herbatnikami w czekoladzie i posypujemy resztą startej skórki z cytryny. Wkładamy do lodówki na min. 2 godz.
Komentarze