CHRUPIĄCA TARTA CYTRYNOWA Z MĄKI ORKISZOWEJ

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

rześka cytrynowa tarta z okrągłymi herbatnikami w czekoladzie deserowej, na spodzie kakaowym z mąki orkiszowej.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
    2 żółtka
    3 łyżki cukru pudru do ciasta + 1 łyżka do masy
    1 łyżka kakao
    150 g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    250 g serka mascarpone
    250 ml śmietany kremówki
    1 op. śmietan-fix
    skórka z całej cytryny
    okrągłe herbatniki w czekoladzie deserowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Herbaty

Chrupiąca tarta cytrynowa z mąki orkiszowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę orkiszową i mieszamy z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło i żółtka. Szybko wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut, aby się schłodziło. Po tym czasie, wałkujemy je i wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty (średnica około 26 cm). Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 180 stopni. Gdy spód ostygnie możemy przygotowywać masę.
  • 2. Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru oraz śmietan-fix i ubijamy mikserem na sztywną masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera na minimalne i dodajemy stopniowo serek mascarpone. Cytrynę dokładnie wyparzamy i ścieramy z niej skórkę. Połowę startej skórki z cytryny dodajemy do masy i mieszamy łyżką. Masę wykładamy równomiernie na spodzie tarty, dekorujemy herbatnikami w czekoladzie i posypujemy resztą startej skórki z cytryny. Wkładamy do lodówki na min. 2 godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Herbatniki Mąka orkiszowa Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować