Chrupiącą sałatka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To kompozycja chrupiącej kalarepki, ogórków oraz rzodkiewki. Sałatka jest idealna na letnie, ciepłe dni. Całość dopełnia ser feta oraz świeży, młody groszek.

Składniki:

  • Składniki:
    • 2 młode kalarepki,
    • 3 średniej wielkości ogórki gruntowe,
    • 4 rzodkiewki,
    • 1/3 opakowania sera feta (niebieskie),
    • 5-6 liści z zielonej sałatki,
    • 5-6 młodych liści z kalarepki,
    • 1/3-0,5 szklanki zielonego groszku

    Sos:
    • łyżka musztardy,
    • 4 łyżki oliwy,
    • 1 łyżka octu winnego,
    • 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę,
    • Sól, pieprz do smaku

Chrupiącą sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groszek gotujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Studzimy.
    Sałatę oraz liście kalarepy kroimy na mniejsze części.
    Ogórki i kalarepę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Rzodkiewkę kroimy w plasterki. Ser kroimy w kostkę.

    Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą.

    Składniki sosu dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę. Całość delikatnie mieszamy. Podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2014

Komentarze

Podobne przepisy