chrupiąca przekąska z ciecierzycy

0 (0 ocen)

  • 60 min

zdrowa i pyszna

  • 60 min

Składniki:

  • -1 kubek (330ml) suchej ciecierzycy
    -1 łyżka papryki słodkiej
    -zioła prowansalskie około 3 duże szczypty
    -pół łyżeczki wegety lub soli
    -6 łyżek oleju rzepakowego

Chrupiąca przekąska z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzyce wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą.
    Zostawiamy na noc, żeby napęczniała.


    Następnie gotujemy około 1 godzinkę.

    Ugotowaną ciecierzycę dajemy na durszlak i odcedzamy dokładnie z wody.Zostawiamy na jakieś 15 minut.



    Następnie w misce mieszamy przyprawy z olejem i dodajemy ciecierzycę.


    następnie mieszamy i wykładamy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.




    Następnie pieczemy całość w temp 180 stopni około 35-45 minut.

    W czasie pieczenia pilnujemy żeby nic się nie przypaliło, mieszamy.

    Warto sprawdzić pod koniec pieczenia czy ciecierzyca jest twardawa i chrupka.

    Jeśli nam odpowiada to wyciągamy z piekarnika, studzimy i możemy zajadać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy