chrupiąca przekąska z ciecierzycy
Składniki:
- -1 kubek (330ml) suchej ciecierzycy
-1 łyżka papryki słodkiej
-zioła prowansalskie około 3 duże szczypty
-pół łyżeczki wegety lub soli
-6 łyżek oleju rzepakowego
Chrupiąca przekąska z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Ciecierzyce wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą.
Zostawiamy na noc, żeby napęczniała.
Następnie gotujemy około 1 godzinkę.
Ugotowaną ciecierzycę dajemy na durszlak i odcedzamy dokładnie z wody.Zostawiamy na jakieś 15 minut.
Następnie w misce mieszamy przyprawy z olejem i dodajemy ciecierzycę.
następnie mieszamy i wykładamy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Następnie pieczemy całość w temp 180 stopni około 35-45 minut.
W czasie pieczenia pilnujemy żeby nic się nie przypaliło, mieszamy.
Warto sprawdzić pod koniec pieczenia czy ciecierzyca jest twardawa i chrupka.
Jeśli nam odpowiada to wyciągamy z piekarnika, studzimy i możemy zajadać.
Komentarze