Chrupiąca, pieczona cieciorka

4.5 (151 ocen)

Ciecierzyca ujmuje mnie tym, że w zależności od przypraw i dodatków można ją jeść na słodko jak i wytrawnie i obu wersjach jest pyszna. Pieczona, chrupiąca cieciorka jest świetną, zdrowa przekąską. Zamiast zajadać się chipsami i paluszkami warto choć raz wypróbować ja ze swoimi ulubionymi przyprawam

Składniki:

  • 200g ciecierzycy (cieciorki)
    łyżeczka sody oczyszczonej
    oliwa z oliwek
    sól, czarny pieprz, granulowany czosnek, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie i chili
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Chrupiąca, pieczona cieciorka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chrupiąca, pieczona cieciorka 1. Ciecierzycą moczę przez noc w zimnej wodzie. Gotuję z dodatkiem sody oczyszczonej i odcedzam. Cieciorkę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek oraz doprawiamy solą, czarnym pieprzem, granulowanym czosnkiem, słodką i ostra papryką, ziołami prowansalskimi i chili. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 20 minut, co kilka minut potrząsając zawartością. Ciecierzyca powinna być chrupiąca, jeśli nie jest możemy przetrzymać ja jeszcze kilka minut. Aby się nie przypaliła warto przykryć ja warstwą foli albuminowej.

Porady

Aby skrócić czas oczekiwania można użyć także ciecierzycy z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować