Zupa krem z dyni z chrupiącymi grzankami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealna zupa dla małych niejadków.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 średniej wielkości dynia obrana ze skórki, pokrojona w kostkę
    - 1 duża lub 2 mniejsze marchewki
    - 3 duże ziemniaki
    - 2 średnie cebule
    - 1 lub 2 ząbki czosnku
    - ¼ małego selera
    - 1 korzeń pietruszki
    - 1l bulionu drobiowego
    - Przyprawy: sól, pieprz i co kto lubi do smaku
    - Świeża natka pietruszki
    - Małe opakowanie śmietany 18%
    - 3 duże kromki chleba pokrojone w kostkę
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa krem z dyni Krem

Zupa krem z dyni z chrupiącymi grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE ZUPY:

    1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni razem z posiekanym drobno czosnkiem przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu.

    2. W garnku zagotowujemy bulion.

    3. Do buliony wrzucamy obsmażona cebulę i czosnek, ziemniaki, marchewkę, seler, korzeń pietruszki oraz dynię. Wszystkie warzywa powinny być pokrojone w podobnej wielkości kostkę, nie musi ona być drobna ze względu na to, że ostatecznie cała zupa zostanie zmiksowana blenderem.

    4. Gotujemy zupę 30 minut aż dynia i pozostałe warzywa zrobią się miękkie od czasu do czasu mieszając. W trakcie gotowania próbujemy i doprawiamy według smaku.

    5. Pod koniec gotowania dodajemy do garnka drobno posiekaną garść świeżej pietruszki.

    6. Po tym czasie miksujemy zupę na gładki krem.

    7. Na samym końcu dodajemy do zupy śmietanę.

    8. W między czasie przygotowujemy grzanki.

    GRZANKI:

    Wykładamy pokrojony w kostkę chleb na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy niewielką ilością oliwy, może być smakowa z dodatkiem ziół. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200oC i pieczemy do momentu aż grzanki staną się chrupiące.

Porady

Śmietanę można dodać do zupy na dwa sposoby: dodać ją bezpośrednio do zupy ale pamiętajmy aby przed wlaniem jej do garnka najpierw ją zahartować lub gotowy krem podać w miseczce albo talerzu z dodatkiem łyżki śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować