- 1 średniej wielkości dynia obrana ze skórki, pokrojona w kostkę
- 1 duża lub 2 mniejsze marchewki
- 3 duże ziemniaki
- 2 średnie cebule
- 1 lub 2 ząbki czosnku
- ¼ małego selera
- 1 korzeń pietruszki
- 1l bulionu drobiowego
- Przyprawy: sól, pieprz i co kto lubi do smaku
- Świeża natka pietruszki
- Małe opakowanie śmietany 18%
- 3 duże kromki chleba pokrojone w kostkę
Zupa krem z dyni z chrupiącymi grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE ZUPY:
1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni razem z posiekanym drobno czosnkiem przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu.
2. W garnku zagotowujemy bulion.
3. Do buliony wrzucamy obsmażona cebulę i czosnek, ziemniaki, marchewkę, seler, korzeń pietruszki oraz dynię. Wszystkie warzywa powinny być pokrojone w podobnej wielkości kostkę, nie musi ona być drobna ze względu na to, że ostatecznie cała zupa zostanie zmiksowana blenderem.
4. Gotujemy zupę 30 minut aż dynia i pozostałe warzywa zrobią się miękkie od czasu do czasu mieszając. W trakcie gotowania próbujemy i doprawiamy według smaku.
5. Pod koniec gotowania dodajemy do garnka drobno posiekaną garść świeżej pietruszki.
6. Po tym czasie miksujemy zupę na gładki krem.
7. Na samym końcu dodajemy do zupy śmietanę.
8. W między czasie przygotowujemy grzanki.
GRZANKI:
Wykładamy pokrojony w kostkę chleb na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy niewielką ilością oliwy, może być smakowa z dodatkiem ziół. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200oC i pieczemy do momentu aż grzanki staną się chrupiące.
Porady
Śmietanę można dodać do zupy na dwa sposoby:
dodać ją bezpośrednio do zupy ale pamiętajmy aby przed wlaniem jej do garnka najpierw ją zahartować lub gotowy krem podać w miseczce albo talerzu z dodatkiem łyżki śmietany.
Komentarze