Chrupiąca grillowana tortilla z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania:
1. Kurczaka i boczek kroimy na małe kawałeczki i podsmażamy na patelni.
2. Na tarce ścieramy ser.
3. Przygotowujemy resztę dodatków.
4. Na patelnie grillową kładziemy tortille, nakładamy na nią kolejno: starty ser, kurczaka, boczek i to o przygotowaliśmy.
5. Tortille składamy na pół jak na zdjęciu i zapiekamy kilka minut z każdej strony do momentu roztopienia się sera i zarumienienia placka.
6. Dodatkowo do smaku można przygotować szybki sos koperkowy.
Ciasto:
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, następnie zagniatać rękoma przez około 5 min. Gotowe ciasto przykryć ścierką i zostawić , aby odpoczęło. Z gotowej masy wydzielamy 4 części, formujemy z nich kule, każdą rozgniatamy i wałkujemy na grubość około 1-2cm.
Sos:
Koperek drobno posiekać, dodać majonez i jogurt, przyprawy oraz kilka kropel soku z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.
Porady
Placki tortilli kurczą się pod wpływem ciepła, więc polecam rozwałkować ciasto na jak największą średnicę.
Placki można przygotować wcześniej, a w momencie podgrzewania np. w mikrofalówce skropić wodą.
Komentarze