Chrupiąca grillowana tortilla z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pierwszy raz przygotowałam to danie na piknik rodzinny.

  • 30 min

Składniki:

  • 1. 4x tortilla (1,5szkl mąki, 0,5szkl gorącej wody, 2 łyżki oleju i 0,5 łyżeczki soli)

    2. 1x pierś z kurczaka (dodajemy przyprawy według uznania)

    3. Boczku na smaka

    4. 200g startego żółtego sera

    5. Inne dodatki według uznania

    6.Składniki do sosu: koperek, majonez, jogurt, przyprawy, sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chrupiąca grillowana tortilla z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:
    1. Kurczaka i boczek kroimy na małe kawałeczki i podsmażamy na patelni.
    2. Na tarce ścieramy ser.
    3. Przygotowujemy resztę dodatków.
    4. Na patelnie grillową kładziemy tortille, nakładamy na nią kolejno: starty ser, kurczaka, boczek i to o przygotowaliśmy.
    5. Tortille składamy na pół jak na zdjęciu i zapiekamy kilka minut z każdej strony do momentu roztopienia się sera i zarumienienia placka.
    6. Dodatkowo do smaku można przygotować szybki sos koperkowy.

    Ciasto:
    Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, następnie zagniatać rękoma przez około 5 min. Gotowe ciasto przykryć ścierką i zostawić , aby odpoczęło. Z gotowej masy wydzielamy 4 części, formujemy z nich kule, każdą rozgniatamy i wałkujemy na grubość około 1-2cm.

    Sos:
    Koperek drobno posiekać, dodać majonez i jogurt, przyprawy oraz kilka kropel soku z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.

Porady

Placki tortilli kurczą się pod wpływem ciepła, więc polecam rozwałkować ciasto na jak największą średnicę. Placki można przygotować wcześniej, a w momencie podgrzewania np. w mikrofalówce skropić wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować