Idealne do chrupania. Połączenie płatków owsianych, kukurydzianych , otrąb i żurawiny okazało się idealne. Ciastka można wzbogacić dowolnymi dodatkami.
40 min
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki otrąb pszennych
1 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1 szklanka mąki
1/2 kostki margaryny
1/3 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
jajko
pół łyżeczki aromatu ulubionego( u mnie pomarańczowy)
Chrupaczki owsiano-kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Jajko utrzeć z cukrem , dodać aromat, margarynę i mąkę z proszkiem. Dodać resztę składników i wymieszać. Dłońmi formować małe kulki i lekko spłaszczać . Układać w odstępach na blasze. Piec 20 minut w 180 st C.
Porady
Do ciastek można dodać orzechy, połamaną czekoladę, rodzynki, owoce kandyzowane.
Komentarze