Chrupaczki owsiano-kukurydziane

0 (0 ocen)

  • 40 min

Idealne do chrupania. Połączenie płatków owsianych, kukurydzianych , otrąb i żurawiny okazało się idealne. Ciastka można wzbogacić dowolnymi dodatkami.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
    1/2 szklanki otrąb pszennych
    1 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
    1/2 szklanki suszonej żurawiny
    1 szklanka mąki
    1/2 kostki margaryny
    1/3 szklanki cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    jajko
    pół łyżeczki aromatu ulubionego( u mnie pomarańczowy)

Chrupaczki owsiano-kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Jajko utrzeć z cukrem , dodać aromat, margarynę i mąkę z proszkiem. Dodać resztę składników i wymieszać. Dłońmi formować małe kulki i lekko spłaszczać . Układać w odstępach na blasze. Piec 20 minut w 180 st C.

Porady

Do ciastek można dodać orzechy, połamaną czekoladę, rodzynki, owoce kandyzowane.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy