Chrapka na chrupkie ciasteczka maślane

5 (194 ocen)

Uwielbiam takie kruche, rozpadające się ustach ciasteczka.Nie przeszkadza mi się ze kruszą, wręcz przeciwnie dla mnie to sama przyjemność.

Składniki:

  • Składniki:
    200g miękkiego masła,
    1/2 szklanki cukru pudru,
    łyżeczka olejku waniliowego,
    2 szklanki mąki,
    1/2 łyżeczki soli,
    dżem (u mnie wiśniowy, morelowy).

Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Chrapka na chrupkie ciasteczka maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrem pudrem i olejkiem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę i sól i wszystko dokładnie miksujemy. Formujemy kulę, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkowujemy i wycinamy kształty. ( ja rozkawałkowuję ciasto na papierze do pieczenia, wtedy ciasteczka nie lepią się do blatu). Piecz ciasteczka przez 12-15 minut w temperaturze 160 stopni. Ciasteczka smarujemy dżemem i przykrywamy pozostałymi ciasteczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować