Chowder w stylu "Manhattan".

  • wyświetlono: 270 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Proponuję bardzo smakowity, zawierający pomidory, chowder w w stylu "Manhattan", oparty na krewetkach i łososiu.Słowo "chowder" ,oznaczające rodzaj zupy, pochodzi od francuskiego chaudiere.

  • 20min

Składniki

50g masła
3 plastry bekonu pokrojone na małe kawałki
2 posiekane cebule
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego w plasterkach
3 ziemniaki pokrojone w kostkę
1 litr wywaru z ryb lub z kurczaka
2 łyżeczki świeżego tymianku
3 plasterki świeżego imbiru
1 łyżeczka chilli
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
1 łyżka przecieru pomidorowego
puszka krojonych pomidorów
200 g (15-20)dużych świeżych krewetek
300 g świeżego łososia lub dorsza pokrojonego w kostkę
sól, pieprz, cukier do smaku
2 łyżki świeżej natki pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Chowder w stylu "Manhattan".

  • Chowder1. W dużym rondlu stopić masło i smażyć 5 min na małym ogniu bekon, cebulę, czosnek i seler naciowy, aż wszystko zmięknie, lecz nie przyrumieni się.
    Następnie dodać ziemniaki, zalać wywarem i wsypać przyprawy oraz zioła. Pozostawić trochę skórki pomarańczy i natki pietruszki do posypania przed podaniem. Gotować na małym ogniu ,pod przykryciem 15 min.
    W trakcie gotowania obrać krewetki, usunąć czarną żyłkę na grzbiecie.
    Dodać do rondla pomidory i przecier, zagotować.
    Dodać kawałki ryb i krewetki, gotować na małym ogniu 3 min.
    Doprawić do smaku, na talerzu posypać otartą skórką i natką pietruszki.
    Chowder powinien być lekko pikantny, a bardzo intrygujący jest dodatek skórki pomarańczy

Porady

Zadziwiające, jak wiele najróżniejszych zup rybnych istnieje na świecie i jak wiele z nich stało się niemal narodowymi potrawami. Najbardziej znamienne to zupa z mięczaków i bouillabaisse. Dobrze znany jest chowder z małży ze śmietaną "New England". Ja proponuję bardzo smakowity, zawierający pomidory, chowder w stylu "Manhattan", oparty na krewetkach i łososiu.
Słowo "chowder" ,oznaczające rodzaj zupy, pochodzi od francuskiego chaudiere, dużego kociołka w którym tradycyjnie gotuje się zupę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

azjatycka zupa

Dodane przez: monikaT83

Niskokaloryczna azjatycka zupa w polskim...

Oto moja kolejna zupka dla dbających...

Ostra zupa z kurczakiem w meksykńskim stylu

Dodane przez: Stare Gary

Ostra zupa z kurczakiem w meksykńskim stylu

Zupa jest na tyle sycąca, że wystarcza...

Gęsta zupa z kukurydzą

Dodane przez: Stare Gary

Gęsta zupa z kukurydzą czyli chowder kukurydziany

Ta zupa jest pyszna. Całkiem ostra...

Chowder z selerem i kukurydzą

Dodane przez: Lipcowadziewczyna

Chowder z selerem i kukurydzą

Lekka zupa z chrupiącymi warzywami,...

zupa

Dodane przez: Kasja1986

Zupa krewetkowa w orientalnym stylu - wersja...

Pyszna zupa krewetkowa, którą przygotujecie...

zupa

Dodane przez: dusiowa

CHOWDER Z ŁOSOSIEM

pyszna rybna zupa na inny sposób

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE