Chowder w stylu "Manhattan".

0 (0 ocen)

  • 20 min

Proponuję bardzo smakowity, zawierający pomidory, chowder w w stylu "Manhattan", oparty na krewetkach i łososiu.Słowo "chowder" ,oznaczające rodzaj zupy, pochodzi od francuskiego chaudiere.

  • 20 min

Składniki:

  • 50g masła
    3 plastry bekonu pokrojone na małe kawałki
    2 posiekane cebule
    2 ząbki czosnku
    2 łodygi selera naciowego w plasterkach
    3 ziemniaki pokrojone w kostkę
    1 litr wywaru z ryb lub z kurczaka
    2 łyżeczki świeżego tymianku
    3 plasterki świeżego imbiru
    1 łyżeczka chilli
    2 łyżeczki kolendry
    2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    puszka krojonych pomidorów
    200 g (15-20)dużych świeżych krewetek
    300 g świeżego łososia lub dorsza pokrojonego w kostkę
    sól, pieprz, cukier do smaku
    2 łyżki świeżej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Chowder w stylu "manhattan". - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chowder 1. W dużym rondlu stopić masło i smażyć 5 min na małym ogniu bekon, cebulę, czosnek i seler naciowy, aż wszystko zmięknie, lecz nie przyrumieni się.
    Następnie dodać ziemniaki, zalać wywarem i wsypać przyprawy oraz zioła. Pozostawić trochę skórki pomarańczy i natki pietruszki do posypania przed podaniem. Gotować na małym ogniu ,pod przykryciem 15 min.
    W trakcie gotowania obrać krewetki, usunąć czarną żyłkę na grzbiecie.
    Dodać do rondla pomidory i przecier, zagotować.
    Dodać kawałki ryb i krewetki, gotować na małym ogniu 3 min.
    Doprawić do smaku, na talerzu posypać otartą skórką i natką pietruszki.
    Chowder powinien być lekko pikantny, a bardzo intrygujący jest dodatek skórki pomarańczy

Porady

Zadziwiające, jak wiele najróżniejszych zup rybnych istnieje na świecie i jak wiele z nich stało się niemal narodowymi potrawami. Najbardziej znamienne to zupa z mięczaków i bouillabaisse. Dobrze znany jest chowder z małży ze śmietaną "New England". Ja proponuję bardzo smakowity, zawierający pomidory, chowder w stylu "Manhattan", oparty na krewetkach i łososiu. Słowo "chowder" ,oznaczające rodzaj zupy, pochodzi od francuskiego chaudiere, dużego kociołka w którym tradycyjnie gotuje się zupę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować