Pomysł na to danie podsunął mi Pascal, jednak jedynymi wspólnymi elementami w naszych potrawach są pierś z kaczki i makaron, bo całą resztę zrobiłam po swojemu. Efekt końcowy wyszedł smakowity, a potrawa robi się błyskawicznie.
30 min
Składniki:
250 g makaronu Chow Mein
ok. 300 g piersi z kaczki
300 g zielonej fasolki szparagowej
4-5 cebul dymek razem z zielonymi pędami
1 czerwona papryka
4 ząbki czosnku
5 łyżek ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka brązowego cukru
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżeczki sosu Sambal Oelek
2 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
odrobina oleju do smażenia
2-3 łyżeczki jasnego sezamu
Chow mein z kaczką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso tniemy na cienkie, podłużne paseczki, zalewamy 3 łyżkami sosu sojowego i odstawiamy na około 20 minut. Fasolkę przekrawamy na połówki i gotujemy al dente. Paprykę i białe części dymki kroimy na cienkie paski. Z 2 łyżek sosu sojowego, brązowego cukru, octu ryżowego, sosu Sambal Oelek, oleju sezamowego i mielonego imbiru przygotowujemy sos. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu - zazwyczaj wystarczy go zalać wrzątkiem na około 4 minuty. Na rozgrzanym oleju podsmażamy rozgniecione ząbki czosnku i pokrojoną dymkę. Następnie dodajemy mięso i smażymy przez kilka minut. Dodajemy paprykę i dusimy przez kolejne kilka minut. Potem dorzucamy fasolkę, makaron oraz przygotowany wcześniej sos. Całość dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez kilka minut. Gotową potrawę przed podaniem posypujemy uprażonymi ziarnami sezamu i posiekanymi pędami dymki.
Komentarze