Chow Mein z kaczką i warzywami

4.49 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Pomysł na to danie podsunął mi Pascal, jednak jedynymi wspólnymi elementami w naszych potrawach są pierś z kaczki i makaron, bo całą resztę zrobiłam po swojemu. Efekt końcowy wyszedł smakowity, a potrawa robi się błyskawicznie.

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g makaronu Chow Mein
    ok. 300 g piersi z kaczki
    300 g zielonej fasolki szparagowej
    4-5 cebul dymek razem z zielonymi pędami
    1 czerwona papryka
    4 ząbki czosnku
    5 łyżek ciemnego sosu sojowego
    1 łyżeczka brązowego cukru
    2 łyżki octu ryżowego
    2 łyżeczki sosu Sambal Oelek
    2 łyżeczki oleju sezamowego
    1 łyżeczka mielonego imbiru
    odrobina oleju do smażenia
    2-3 łyżeczki jasnego sezamu
Wystaw ocenę:

4.49 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chow mein z kaczką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso tniemy na cienkie, podłużne paseczki, zalewamy 3 łyżkami sosu sojowego i odstawiamy na około 20 minut. Fasolkę przekrawamy na połówki i gotujemy al dente. Paprykę i białe części dymki kroimy na cienkie paski. Z 2 łyżek sosu sojowego, brązowego cukru, octu ryżowego, sosu Sambal Oelek, oleju sezamowego i mielonego imbiru przygotowujemy sos. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu - zazwyczaj wystarczy go zalać wrzątkiem na około 4 minuty. Na rozgrzanym oleju podsmażamy rozgniecione ząbki czosnku i pokrojoną dymkę. Następnie dodajemy mięso i smażymy przez kilka minut. Dodajemy paprykę i dusimy przez kolejne kilka minut. Potem dorzucamy fasolkę, makaron oraz przygotowany wcześniej sos. Całość dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez kilka minut. Gotową potrawę przed podaniem posypujemy uprażonymi ziarnami sezamu i posiekanymi pędami dymki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_05-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować