Pięknie podana sałatka warzywna cieszy wszystkie zmysły. Smak warzyw podkreśla specjalnie dobrana zalewa. Bo tak jak mówią Francuzi: "Duszą dobrej sałatki jest najwyższej jakości olej, a jej ciałem dobry ocet".
Składniki:
2 sałaty głowiaste
ogórek
6 młodych marchewek
10 rzodkiewek
2 jajka ugotowane na twardo
5 młodych cebulek ze szczypiorkiem
Chorwacka sałatka wielowarzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście sałaty rwiemy na kawałki. Ogórka, rzodkiewki i marchewki kroimy w cienkie plasterki, . Do miski układamy sałatę. Na niej układamy warzywa i drobno posiekane jajka. Mieszamy składniki zalewy. Polewamy nią sałatkę i posypujemy cebulką ze szczypiorkiem.
2.DEKORACJA: Na wierzchu układamy liście bazylii. Z plasterków rzodkiewki układamy kwiatuszki. Z przetartego żółtka robimy środki kwiatków (pręciki).
Komentarze