Chorwacka sałatka wielowarzywna

0 (0 ocen)

Pięknie podana sałatka warzywna cieszy wszystkie zmysły. Smak warzyw podkreśla specjalnie dobrana zalewa. Bo tak jak mówią Francuzi: "Duszą dobrej sałatki jest najwyższej jakości olej, a jej ciałem dobry ocet".

Składniki:

  • 2 sałaty głowiaste
    ogórek
    6 młodych marchewek
    10 rzodkiewek
    2 jajka ugotowane na twardo
    5 młodych cebulek ze szczypiorkiem

    ZALEWA:
    2 łyżki musztardy
    4 łyżki oliwy z oliwek
    sól himalajska
    kolorowy pieprz
    łyżka białego octu winnego

    DEKORACJA:
    rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki
    żółtko jajka przetarte przez sitko
    liście bazylii

Chorwacka sałatka wielowarzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście sałaty rwiemy na kawałki. Ogórka, rzodkiewki i marchewki kroimy w cienkie plasterki, . Do miski układamy sałatę. Na niej układamy warzywa i drobno posiekane jajka. Mieszamy składniki zalewy. Polewamy nią sałatkę i posypujemy cebulką ze szczypiorkiem.
  • 2. DEKORACJA: Na wierzchu układamy liście bazylii. Z plasterków rzodkiewki układamy kwiatuszki. Z przetartego żółtka robimy środki kwiatków (pręciki).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy