Choinka z piernika z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Przesiać mąkę, cukier puder i sodę na stolnicę, wymieszać razem z przyprawą. Miód podgrzać i roztopić w nim masło. Drożdże, rozetrzeć łyżką ze śmietaną. Do mąki wbić jajka i wlać miód z masłem i śmietanę z drożdżami. Zagnieść elastyczne i jednolite ciasto, podzielić go na dwie części. Jedną część rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wycinać koła o średnicy: 1 sztuka ok. 19cm, 2 sztuki o średnicy 15cm, kolejne 2 sztuki o średnicy12cm, 2 sztuki o średnicy 9cm, oraz 2 sztuki o średnicy 5 – 6cm. Z ciasta należy wyciąć jeszcze kształt gwiazdki. Piec na papierze do pieczenia ok. 10 – 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Ostudzić.
Krążki o tych samych długościach średnic posmarować konfiturą i złączyć ze sobą w pary. Największy krążek posmarować na środku dwiema łyżkami masy budyniowej, ułożyć parę o średnicy 15cm, ponownie dwie łyżki budyniu, para krążków o średnicy 12cm, warstwa budyniu, krążki 9cm, budyń i ostatnia para krążków 5 – 6cm. Na wierzchu położyć gwiazdkę, całość posypać cukrem pudrem.
Podobnie należy postąpić z drugą częścią ciasta.
2.Masa budyniowa: Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu w 400ml mleka. Zimny utrzeć z masłem.
Porady
Ciasto, które pozostanie można wykorzystać do przygotowania drobnych pierniczków o różnych kształtach.
Wartości średnic kół mogą być inne, chodzi jedynie o to aby choinka zwężała się stopniowo do góry.
Komentarze