Choinka z piernika przekładana kremem i powidłami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wygląda efektownie i super smakuje!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru pudru
    2 jajka
    150 g margaryny
    2 łyżki kakao
    2 łyżki kakao
    2 łyżki śmietany
    2 łyżeczki miodu
    1 łyżeczka amoniaku
    2 łyżki przyprawy do piernika
    Masa:
    2 szklanki mlaka
    125 g margaryny
    pół szklanki cukru pudru
    50 g kaszy manny
    łyżeczka cukru waniliowego
    Dodatkowo:
    powidła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Choinka z piernika przekładana kremem i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki posiekać, zagnieść i podzielić na 4 części.
    Każdą cześć upiec osobno w formie w kształcie dużej choinki ok 20 min w temp 180 C.
    Masa:
    Margarynę utrzeć z cukrem.
    Kaszę wsypać do gorącego mleka i gotować ciągle mieszając do zgęstnienia. Odstawić do przestudzenia.
    Przestudzoną kaszę dodawać porcjami do utartej margaryny,ucierać aż do połączenia składników.
    Przekładanie:
    1.Jeden płat ciasta posmarować połową masy.
    2. Przykryć drugim ciastem.
    3. Rozsmarować powidła(słoiczek).
    4. Przykryć trzecim płatem.
    5. Posmarować resztą masy
    6. Na wierzchu ułożyć czwarte ciasto.
    Udekorować lukrem zabarwionym zielonym barwnikiem, na górze umieścić cukrową gwiazdkę, ułożyć z cukierków łańcuch oraz ozdobić cukrowymi śnieżynkami.

Porady

Ciasto najlepiej upiec kilka dni wcześniej ok 5-7 dni i przełożyć na 2-3 dni przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować