Choinka z kulek serowych

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pączusiowa choinka ozdobi każdy świąteczny stół.

  • 60 min

Składniki:

  • • 250 g sera mielonego
    • 250 g mąki pszennej
    • 2 żółtka
    • 2 łyżki śmietany
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka spirytusu
    • 1/2 łyżeczka sody
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • olej do głębokiego smażenia
    Dekoracje
    • cukier puder
    • kolorowe cukierki perełki

Choinka z kulek serowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Na stolnicy wysypać przesianą mąkę, zrobić dołek na środku i dodać resztę składników. Przesiekać nożem i zagnieść ciasto.
    • Ciasto rozwałkować na grubość ok. 7-8 mm i wykrawać małe kółeczka.
    • Smażyć partiami w głębokim tłuszczu, po wyjęciu osączyć na papierowej ściereczce.
    • Przygotować styropianowy stożek i wykałaczki. Wbijać od dołu po obwodzie wykałaczkę do styropianu i nabijać na nią serową kulkę. Postępować tak do samej góry, aż powstanie kształt choinki.
    • Gotową posypać cukrem pudrem i pomiędzy kulki powkładać cukierki perełkowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy