Choinka z koreczkami

4 (2 ocen)

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Taka choinka z koreczkami jest prosta w przygotowaniu i pięknie wygląda. Możecie użyć dowolnych, ulubionych składników, ale fajnie sprawdzą się tutaj składniki o owalnych kształtach, które imitują "bombki".

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 słoik czarnych oliwek
    1 słoik zielonych oliwek
    200 g pomidorków paprykowych
    250 g mozzarelli w kulkach (waga po odsączeniu)
    150 g salami
    kilka listków bazylii lub roszponki
    kawałek żółtego sera
    Dodatkowo:
    1 stożek styropianowy w kształcie choinki (u mnie 20 cm)
    wykałaczki
    folia aluminiowa lub folia spożywcza
    mała foremka gwiazdka
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Koreczki

Choinka z koreczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Choinkę obwinąć folią, wbić wykałaczki, umieszczając je w ok. 2 cm odstępach. Oliwki i mozzarellę odsączyć z zalewy i osuszyć na ręczniku papierowym. Nadziewać od dołu szereg zielonych oliwek, pomidorki, czarne oliwki i kulki mozzarelli. Plasterki salami złożyć na pół i zwinąć w różyczkę. Przymocować wykałaczkami między pozostałe składniki. Listki bazylii lub roszponki powciskać w wolne przestrzenie. Z sera żółtego wyciąć gwiazdę i zamocować ją na górze choinki.

Porady

Aby wykałaczki nie były widoczne, można wpić je głębiej lub połamać na połówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować