Choinka z dżemem jabłkowym

0 (0 ocen)

Choinki

Składniki:

  • 15 dag mąki
    5 dag masła
    5 dag cukru pudru
    1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 laski wanilii
    1-2 łyżki śmietany 18%
    1 jajo
    3 łyżki dżemu z rajskich jabłek
    1 łyżeczka cukru brązowego

Choinka z dżemem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem i posiekać z tłuszczem. Zagnieść dodając jajko, śmietanę, cukier i wanilię.
    Ciasto rozwałkować, wyciąć dwa takie same trójkąty. Jeden posmarować dżemem, przykryć drugim.
    Zaznaczyć pośrodku pień i z obu stron ponacinać "gałęzie". Każdą gałąź przekręcić. Z resztek ciasta dokleić pień-dół choinki. Całość posypać cukrem. Piec w temp.180 stop. 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy