Choinka i gwiazda. ser z kokosem i nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto.
Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru, zalać 3-4 łyżkami letniego mleka.
Czekamy aż drożdże staną się płynne i podrosną.
W tym czasie żółtka ubić z resztą cukru.
Do mąki i wyrośniętych drożdży dodać resztę składników, wyrobić gładkie i lśniące ciasto.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nadzienie.
Twaróg miksujemy z żółtkiem, cukrem i kokosem na gładką masę.
Rodzynki zalewamy gorącą wodą o odrobiną aromatu rumowego.
Po 10 minutach odcedzamy rodzynki i dodajemy do masy serowej.
2.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wałkujemy go na duży 40 cm okrąg .
Przecinamy na 4 równe części.
Na każdym otrzymanym trójkącie wykonujemy wzdłuż boków po 3 -4 nacięcia.
3.Po środku każdego trójkąta nakładamy łyżką nutelli i masę serową.
4.Potem zawijamy ciasto z jednej strony i zawijamy z drugiej strony.
Lekko dociskamy miejsce łączenia , aby nie wyleciało nadzienie.
Bułeczki przekładamy na blaszkę z papierem, przykrywamy ściereczką.
Z reszty ciasta wycinamy 3 spore gwiazdy.
Piekarnik nagrzewamy na 180 C.
Lekko podrośnięte bułeczki smarujemy białkiem i pieczemy około 17-20 minut.
Komentarze