Chłopski garnek z kiełbasą z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Znakomite sycące, zimowe jednogarnkowe danie.
Pierwsze wrażenie po spróbowaniu tego dania to powrót myślami do kuligów z dzieciństwa i nie tylko. Przypominają się dania smakowane przy ognisku na polanie obok leśniczówki.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
    cebula biała lub czerwona
    3 ząbki czosnku
    250 gram brązowych pieczarek
    1 kawałek kiełbasy z kurczaka
    1/2 dyni
    czerwona papryka
    cukinia
    puszka pomidorów
    1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1-2- szklanki białego wytrawnego wina
    przyprawy: 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, sól, 1 łyżeczka cząbru i kminku, tymianek, 1/2 łyżeczki papryki chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chłopski garnek z kiełbasą z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy drobno. Rozgrzewamy olej i szklimy na średnim ogniu. Dodajemy ziele, liście laurowe , kiełbasę pociętą w kawałki i podsmażamy następnie przecięte na ćwiartki pieczarki. Następnie dodajemy pociętą w kostkę paprykę i dynię. Solimy. Wlewamy wino i odpompowujemy. Dodajemy pomidory, resztę przypraw, mieszamy i przykrywamy pokrywką na 15 minut. Po tym czasie dodajemy w półksiężyce cukinię. Dodajemy koncentrat i dodajemy sól jeśli trzeba. Na koniec doprawiamy pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować