Znakomite sycące, zimowe jednogarnkowe danie.
Pierwsze wrażenie po spróbowaniu tego dania to powrót myślami do kuligów z dzieciństwa i nie tylko. Przypominają się dania smakowane przy ognisku na polanie obok leśniczówki.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
3 łyżki oleju rzepakowego
cebula biała lub czerwona
3 ząbki czosnku
250 gram brązowych pieczarek
1 kawałek kiełbasy z kurczaka
1/2 dyni
czerwona papryka
cukinia
puszka pomidorów
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1-2- szklanki białego wytrawnego wina
przyprawy: 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, sól, 1 łyżeczka cząbru i kminku, tymianek, 1/2 łyżeczki papryki chili
Chłopski garnek z kiełbasą z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy drobno. Rozgrzewamy olej i szklimy na średnim ogniu. Dodajemy ziele, liście laurowe , kiełbasę pociętą w kawałki i podsmażamy następnie przecięte na ćwiartki pieczarki. Następnie dodajemy pociętą w kostkę paprykę i dynię. Solimy. Wlewamy wino i odpompowujemy. Dodajemy pomidory, resztę przypraw, mieszamy i przykrywamy pokrywką na 15 minut. Po tym czasie dodajemy w półksiężyce cukinię. Dodajemy koncentrat i dodajemy sól jeśli trzeba. Na koniec doprawiamy pieprzem.
Komentarze