Chłopski garnek z fasolą i wędliną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Potrawa bardzo treściwa i sycąca. Idealna propozycja na obiad jednodaniowy. Każdemu będzie smakować.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 300g fasoli białej perłowej
    400g żeberek wieprzowych
    250g kiełbasy cienkiej
    250g szynki wędzonej
    1 cebula
    1 marchewka
    1/2 pietruszki
    3 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    1/2 łyżki kminku
    1 łyżka przyprawy uniwersalnej
    2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    oliwa
    sól
    pieprz

Chłopski garnek z fasolą i wędliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę przekładamy do garnka. Dodajemy żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Wlewamy 2 litry wody. Gotujemy na małym ogniu godzinę.

  • 2. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki. Dodajemy do wywaru. Cebulę drobno siekamy, szklimy na oliwie i dodajemy do fasoli. Kiełbasę kroimy w plasterki, a szynkę w kostkę. Z wywaru wyjmujemy żeberka i kroimy je w kostkę. Kiełbasę, szynkę oraz żeberka podsmażamy na oliwie i dodajemy do fasoli. Gotujemy 20 minut.
  • 3. Do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i gotujemy 5 minut. Potrawę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy