Chłopski chlebek

0 (0 ocen)

To pachnący chlebek , który doskonale zaspokaja głód. Mając taki chlebek nie musimy się już martwić, czy mamy w lodówce „coś do chlebka”. Nie wymaga on już dodatku innej wędliny, a najlepiej smakuje posmarowany masłem.

Składniki:

  • Foremka 36 x12 cm
    Składniki:
    • 3 szklanki zwykłej,
    • 1 szklanka mąki razowej,
    • 2 laski kiełbasy,
    • 5 dag drożdży,
    • Łyżeczka soli ziołowej,
    • Łyżeczka cukru,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku (około 0,5 łyżeczki),
    • Około1,5 szklanki letniej wody

Chłopski chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrośnięty rozczyn 1. Do połowy szklanki wody dodajemy drożdże, cukier oraz około 2 łyżki mąki. Całość mieszamy. Gotowy rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia .
    Miedzy czasie mąki mieszamy ze sobą.
  • przygotowanie kiełbasy 2. Kiełbasę kroimy w kostkę i obsmażamy bez dodatku tłuszczu. Gotową studzimy.
  • dodanie kiełbasy 3. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąki, sól, pieprz , wytopiony spod kiełbasy tłuszcz oraz stopniowo wodę. Zagniatamy ciasto około 10-15 minut. Gotowe formujemy w kulę , przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto wyrośnie dodajemy do niego przestudzoną kiełbasę. P
  • wyrośnięte ciasto z kiłbasą 4.
    onownie zagniatamy całość do połączenia składników i pozostawiamy do powtórnego wyrośnięcia.
  • przełożone ciasto do formy 5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na przygotowaną formę. Pozostawiamy na około 15 minut by chlebek delikatnie podrósł, a następnie wstawiamy go do ciepłego piekarnika. Pieczemy około 60 minut w 180˚C.
    Upieczony wyjmujemy z formy i studzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy