To pachnący chlebek , który doskonale zaspokaja głód. Mając taki chlebek nie musimy się już martwić, czy mamy w lodówce „coś do chlebka”. Nie wymaga on już dodatku innej wędliny, a najlepiej smakuje posmarowany masłem.
Składniki:
Foremka 36 x12 cm
Składniki:
• 3 szklanki zwykłej,
• 1 szklanka mąki razowej,
• 2 laski kiełbasy,
• 5 dag drożdży,
• Łyżeczka soli ziołowej,
• Łyżeczka cukru,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku (około 0,5 łyżeczki),
• Około1,5 szklanki letniej wody
Chłopski chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do połowy szklanki wody dodajemy drożdże, cukier oraz około 2 łyżki mąki. Całość mieszamy. Gotowy rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia .
Miedzy czasie mąki mieszamy ze sobą.
2.Kiełbasę kroimy w kostkę i obsmażamy bez dodatku tłuszczu. Gotową studzimy.
3.Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąki, sól, pieprz , wytopiony spod kiełbasy tłuszcz oraz stopniowo wodę. Zagniatamy ciasto około 10-15 minut. Gotowe formujemy w kulę , przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie dodajemy do niego przestudzoną kiełbasę. P
4.
onownie zagniatamy całość do połączenia składników i pozostawiamy do powtórnego wyrośnięcia.
5.Wyrośnięte ciasto przekładamy na przygotowaną formę. Pozostawiamy na około 15 minut by chlebek delikatnie podrósł, a następnie wstawiamy go do ciepłego piekarnika. Pieczemy około 60 minut w 180˚C.
Upieczony wyjmujemy z formy i studzimy.
Komentarze