chłopska zapiekanka ryżowa z kiełbasą i warzywami

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 30 min

sycąca zapiekanka. Ta wersja zapiekanki powstała w wyniku "czyszczenia" lodówki

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • laska dobrej cienkiej kiełbasy
    brokuł
    papryka czerwona
    kilka dużych pieczarek
    cebula
    1 torebka ryżu
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka majonezu
    keczup
    ser żółty
    sól
    pieprz czarny
    pieprz syczuański
    1 ząbek czosnku
    zioła prowansalskie
    papryka czerwona ostra

Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Chłopska zapiekanka ryżowa z kiełbasą i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować wg przepisu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem
  • 2. Brokuł podzielić na małe różyczki. Ugotować w osolonej wodzie. W międzyczasie pokroić pieczarki plasterki lub półplasterki, paprykę w paski lub większą kostkę
  • 3. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w pióra.
  • 4. Cebulę zeszklić. Dołożyć kiełbasę. Dobrze podsmażyć. Przełożyć do ryżu. Wymieszać
  • 5. Pieczarki podsmażyć.Chwilę podsmażyć. Dołożyć paprykę. Odrobinę posolić i popieprzyć.
  • 6. Warzywa dodać do ryżu i kiełbasy. Dokładnie wymieszać
  • 7. Sos: koncentrat pomidorowy, keczup i majonez dokładnie ze sobą połączyć. Dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek
  • 8. Sos wlać do naczynia. Dokładnie wymieszać. Posypać startym żółtym serem
  • 9. Zapiekać w 180'C przez 20-25 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować