Chłopska patelnia

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Popularne danie znane pod nazwą chłopski garnek. U mnie ta zmiana, że całe danie robimy na jednej patelni. Danie jest szybkie, treściwe i syte.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 0,5 kg ziemniaków
    - 3 laski kiełbasy śląskiej
    - 2 małe cukinie
    - 100g szynki lub chudego boczku
    - 1 cebula biała
    - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    - olej do smażenia
    - sól i pieprz do smaku
    - ostra i słodka papryka do smaku

Chłopska patelnia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej. Co jakiś czas mieszać, aby się nie przypaliły. Następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę.
    2 Gdy ziemniaki będą już podsmażone, półmiękkie, to dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i szynkę. Na sam koniec dodajemy pokrojoną cukinię. Całość podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Smażymy jeszcze chwilę, aby cukinia zdążyła zmięknąć.

Porady

Warto przygotować chłopską patelnię, to danie, które nie wymaga dużo pracy, wystarczy parę składników i mamy pyszny obiad dla całej rodziny. Można użyć ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, lecz takie smażone bezpośrednio są smaczniejsze. Jeśli mamy młodą cukinię, nie musimy jej obierać ze skórki. Danie można podać ze świeżym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy